1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Are My Cables Set Up Correctly Please??

Discussion in 'General Cable TV.' started by Apeman, Jan 11, 2018.

  1. Apeman

    Apeman Registered

    Hi, I've been a member for sometime, but I'm by no means as clued up as most of you here when it comes to these digital receivers.
    Bangord is my main man and been an absolute star and right now we're struggling with my initial set up.
    I have the VM splitter and an attenuator in the back of my Router - internet appears to be working fine. P.s: Do I keep the Attenuator in the back of the router regardless?
    Splitter set up with attenuator in back of VM Router.jpg
    This is where I'm struggling at the moment - I can't remember how I had my Xtrend set up in the living room.
    I recall having another Splitter that linked to my router AND my Xtrend box.
    This is where it gets complicated (for me anyway) - I now require to Cable feeds: 1 for my Xtrend and another for my new mutant HD51 box.
    I believe I have the correct Splitter in order to feed TWO Receivers?
    My Spliiter.Feed to Kitchen TV & Snug TV.jpg
    This is my take and please tell me if I'm wrong:
    1- Cable Feed from outside comes into house and into that top splitter (Black Cable with Gold end).
    2- Do I then unscrew cable from attenuator (keeping that in the back of the router) and connect that to the 'IN' on my additional splitter?
    3- Cable from a 7db into Attenuator that's still on the router?
    4- Cable from Mutant into a 7db?
    5- Cable from Xtrend into the last 3.5db?
    Please can someone point me in the right direction....
    Thank you in advance :)
     
    bangord30 likes this.
  2. steptoe

    steptoe TK Veteran

    2,353
    910
    133
    Male
    {Electrician
    NW England
    First pic is not a splitter, its an isolator,
    As your slitter is dropping your signal by 7db to router I'd try without attenuator first, what size is attenuator anyway,?
     
  3. Apeman

    Apeman Registered

    Thank you for your reply :)
    I believe it's 6db..... :/
    I did actually think of doing away with it tbh and certainly no harm in trying.... :thumbsup:
     
  4. bees

    bees VIP Member

    6,048
    495
    103
    Do away with the attenuator.

    Take your feed in (black cable with gold end) screw it on to the IN on your 3 way splitter.

    7 DB link to Xtrend
    7 DB link to Mutant
    3.5 DB link to Router

    Try that.
     
    Last edited: Jan 11, 2018
    Apeman likes this.
  5. Apeman

    Apeman Registered

    Doh! Still trying to find my way around here..... :/

    Excellent! Will try that when I get home.
    So are you saying I can do away with that Isolator completely and replace it with my Splitter; as I thought I need to come off that Isolator (supplied by VM) then using another cable going into the IN on my splitter.
    However, if I can get rid and just go straight into IN on the 3way direct from the splitter that's outside then happy days.... :)
     
    Last edited by a moderator: Jan 11, 2018
  6. steptoe

    steptoe TK Veteran

    2,353
    910
    133
    Male
    {Electrician
    NW England
    Is there an isolator in the box outside,?
    Its a safety function, to keep your internal stuff electrically isolated from their network in case of fault, its similar to how a shaver point works in a bathroom.
     
  7. bees

    bees VIP Member

    6,048
    495
    103
    Isolator is to stop power surges to electrical equipment

    as long as this doesn't happen

    lite.jpg

    You should be ok :D:D:D:D
     
    rs500nutter likes this.
  8. Apeman

    Apeman Registered

    gotcha! Best keep it there then and come off of that and then to the IN on my 3way?
     
  9. bees

    bees VIP Member

    6,048
    495
    103
    Yep, if you are keeping the Isolator,

    VM feed into Isolator, Isolator to splitter IN

    Then as above.

    I have never bothered with them personally and haven't been hit by lightning yet either :D:D:D
     
    Apeman likes this.
  10. Apeman

    Apeman Registered

    There's definitely something under that small box outside.... i'll take a pic when I get home at 5:30pm if that is an isolator then I can take this other one off. Altho I'm pretty sure I had to fit a splitter in that box outside?! :/ :confused:
     
  11. bees

    bees VIP Member

    6,048
    495
    103
    Usually just a splitter in the outside box, they normally isolate inside.
     
  12. Apeman

    Apeman Registered

    I think that's the case here..... I'm pretty sure it's a splitter.... I remember a Tech Guru telling to fit one in there when I started to get into all this world of satellite malarkey.... FOR MY SINS!!
    Fries yer brain I know that much.
    I also have a willobuild flash ready to go for all 3 receivers. the Edison OS mini is just for sky (Freeview), but the Xtrend and Mutant will have both sky and cable. Xtrend I can record on.
    65" Sony 4k TV recessed in the kitchen wall now our building work is almost complete and I'm SOooooo looking forward to hopefully getting all this set up at the week... Hopefully!

    lol.... We had an extension built.
    it's more of a kitchen, dining and living area.... xbox one X was connected last night... Love it!
    We're sat about 6 meters away from it ......
     
    Last edited by a moderator: Jan 11, 2018
  13. Willo3092

    Willo3092 TK Veteran Forum Supporter

    3,574
    1,051
    133
    Male
    East Midlands
    We've done the same thing and moved the 65 incher from the living room into the extension because we spend more time in there now.
    I'm also learning what happens in a kitchen.
     
    Apeman likes this.
  14. steptoe

    steptoe TK Veteran

    2,353
    910
    133
    Male
    {Electrician
    NW England
    What's a kitchen,?
     
    Willo3092 likes this.
  15. Apeman

    Apeman Registered

    WILLLOOOOOOO!!! :thumbsup:
    I have your Flashes at the ready (Y)
    I really do hope I can get the Mutant HD51 FINALLY set up tonight at long last..... :)

    LMAO!!!!

    DSC_0081.JPG
    Now to sort out the Mutant box

    15157012772172050091872572913180.jpg it was working....
    No Internet :/ ffs

    And now it's decided to work?!
    Hey!?
    Just like that.....

    Flashing again.... No Internet.... Eh?! :/
     
    Last edited by a moderator: Jan 11, 2018
    Willo3092 likes this.
  16. wheelo

    wheelo Super Moderator Staff Member Forum Supporter

    12,689
    1,009
    133
    {bus driver
    Dublin
    THERE REALLY
     
  17. wheelo

    wheelo Super Moderator Staff Member Forum Supporter

    12,689
    1,009
    133
    {bus driver
    Dublin
    IS NO NEED
     
  18. wheelo

    wheelo Super Moderator Staff Member Forum Supporter

    12,689
    1,009
    133
    {bus driver
    Dublin
    FOR MULTIPLE
     
  19. wheelo

    wheelo Super Moderator Staff Member Forum Supporter

    12,689
    1,009
    133
    {bus driver
    Dublin
    COMMENTS FOR ONE SENTENCE
     
  20. wheelo

    wheelo Super Moderator Staff Member Forum Supporter

    12,689
    1,009
    133
    {bus driver
    Dublin
    Also, please look for the correct sections, when starting threads please, thread moved