1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

dish and motor

Discussion in 'General Satellite Discussion' started by pieeater2015, May 30, 2018.

  1. pieeater2015

    pieeater2015 Registered

    189
    51
    28
    is there a plugin for usals?since updateing to ipab there is no usals option in the service searching.
    edit..found it
     
    Last edited: Jun 25, 2018
  2. pieeater2015

    pieeater2015 Registered

    189
    51
    28
    setup now on thor,all channels scan in,time to have a play about tweaking things,Thanks to all for the usefull infomation.
     
  3. grahamer67

    grahamer67 TK Veteran Forum Supporter

    1,019
    313
    103
    Male
    {maintenance
    belfast
    Ok i was hoping for a bit of advice regarding a dish motor belonging to a mate of mine, the motor has got stuck between 2 sats and wont move, no matter what he does, he moved his dish manually last night just so he could get a signal, he ended up getting 1w but only half his channels were working on it now, still tried a few times to get it to move but it just wont, its been up for about 10 years without any problems, i am hoping for a few suggestions to try as i am going to call down to his house later to help him to fix it, its a 110cm dish on a scaffold pole at the bottom of his garden, so no ladder climbing involved, any ideas welcome.
     
  4. manic01

    manic01 Registered

    65
    35
    18
    Well if you know what motor it is, you will be able to find the buttons to a) manually try to move it via the buttons on the motor. b) reset the motor using another button or pin hole on the motor.
    To be honest theres not much to work with info wise.
    Could be faulty cable connection are the channels H or V that are missing or combination of both?
    More info needed.
     
    Last edited: Jun 27, 2018
  5. grahamer67

    grahamer67 TK Veteran Forum Supporter

    1,019
    313
    103
    Male
    {maintenance
    belfast
    yes i know i havent seen it yet , just going by what he was telling me, get a look at it tomorrow morning and then get all the details of the motor and if we cant get it working then i will come back on with a bit more info, thanks manic01.
     
  6. woody6222

    woody6222 Registered

    245
    87
    28
    Male
    {Retired Panel Beater
    UK. E/Midlands
    Stuck between sats, Check power from box to motor, but a 10 year old motor is likely to have plastic/nylon gear wheels which are possibly stripped. That is a big dish for plastic gears to turn in strong winds for 10 years.
     
  7. the reaper

    the reaper VIP Member Forum Supporter

    4,582
    773
    133
    Male
    {Satellite consultant [retired]
    Mosta, Malta / Essex UK
    After a run of 10 years I would cheerfully put my hand in my pocket and fork out for a new reliable motor---still quite cheap and plenty around. I use the Alsat dark motor [cost me 39 quid and works perfect]
    Reaper.
     
    siilver likes this.
  8. grahamer67

    grahamer67 TK Veteran Forum Supporter

    1,019
    313
    103
    Male
    {maintenance
    belfast
    Yes reaper thats the exact same motor that he has or close to, he said if you press east and west buttons at the same time for 5 seconds, then its supposed to reset it, but he tried this several times without success, so i am thinking its burnt out after 10 years, which is probaly a good run after all.
     
  9. woody6222

    woody6222 Registered

    245
    87
    28
    Male
    {Retired Panel Beater
    UK. E/Midlands
    The motor won't reset if it has no power to it. 'Stuck between sats, Check power from box to motor'
     
  10. the reaper

    the reaper VIP Member Forum Supporter

    4,582
    773
    133
    Male
    {Satellite consultant [retired]
    Mosta, Malta / Essex UK
    From the Alsat Motor Manual.

    HARDWARE RESET.

    1. Cut off the power by disconnecting the coaxial cable.
    2. Press and hold both EAST / WEST buttons for 5 seconds.
    3. Reconnect the coaxial cable.
    4. LED1 and LED2 blink for 5 seconds.
    5. Then, its memory erased, the receiver rewrites the satellite table to initial one and corrects the “0”

    Reaper.
     
    Willo3092 likes this.
  11. grahamer67

    grahamer67 TK Veteran Forum Supporter

    1,019
    313
    103
    Male
    {maintenance
    belfast
    Thanks reaper, i think thats what he has tried, but if not i will when i get to see it tomorrow.
     
  12. linesman66

    linesman66 TK Veteran Forum Supporter

    716
    172
    83
    the micro control relay in the motor could be faulty
     
  13. grahamer67

    grahamer67 TK Veteran Forum Supporter

    1,019
    313
    103
    Male
    {maintenance
    belfast
    I think he has decided to go for a new one as his current one is 10 year old, find out shortly, going to call to his house this morning to help him, i will check the relay out then too, thanks linesman66
     
  14. grahamer67

    grahamer67 TK Veteran Forum Supporter

    1,019
    313
    103
    Male
    {maintenance
    belfast
    Motor seems to have packed in so he ordered another one, took the old one down and connected it to the set top box and still it wouldnt move, tried 3 different cables also, so new motor and hope thats it sorted, thanks guys for the suggestions, much appreciated.